Kuchnie Świata

Strona poświęcona jedzeniu.

3.Japonia

 

 


Opisy dań kuchni japońskiej można dzielić według różnych kryteriów. Jednym z nich jest rozróżnienie na podstawie pochodzenia, innym - sposób przyrządzania.

Pierwsza grupa to dania pochodzenia rodzimego Są to potrawy wymyślone w Japonii lub obecne w kuchni tego kraju od tak dawna, że stały się jej integralną częścią. Drugą grupę stanowią dania w stylu zachodnim. Do grupy tej zaliczyć można na przykład kluski czy kotlet wieprzowy. Według sposobu przyrządzania, potrawy mogą należeć do następujących grup:

namasumono – potrawy podawane na surowo, nie poddawane obróbce cieplnej;

nimono – dania gotowane. W skład tej grupy wchodzą: zupy, dania gotowane na parze oraz potrawki z ryb, mięsa, owoców morza i warzyw

teppanyaki – dania grillowane na specjalnym, podgrzewanym stole lub płycie

yakimono – dania z ryb, owoców morza, mięsa i drobiu, pieczone na ruszcie lub podgrzewanym węglem drzewnym grillu;.

tsukemono – japońskie pikle czyli warzywa marynowane lub poddane fermentacji mlekowej w celu ich dłuższego przechowywania;

sunomono – sałatki przyrządzane z warzyw, ryb i owoców morza;

gohanmono – potrawy z ryżu.

sushi - jedno z najbardziej znanych dań; z ryżu, oraz z rozmaitych ryb

http://naszkraj.ca/?p=130

 

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_japo%C5%84ska