Kuchnie Świata

Strona poświęcona jedzeniu.

jedzenie

4.Anglia

     Kuchnia angielska – sztuka kulinarna wywodząca się z Anglii, stanowiąca część obszerniejszej kuchni brytyjskiej. Do najbardziej tradycyjnych potraw tej kuchni zalicza się pieczone mięso (szczególnie wołowinę lub jagnięcinę), stanowiące podstawę tzw. Sunday roast, szeroka gama puddingów oraz placków (pies). Innymi charakterystycznymi daniami są ryba z frytkami (fish and chips) oraz śniadanie angielskie (full English breakfast).Poza granicami Anglii kuchnia angielska często cieszy się reputacją pozbawionej wyrazistego smaku czy kojarzona jest z potrawami słabej jakości, na co istotny wpływ miał okres obu wojen światowych, gdy nastąpiło gwałtowne pogorszenie jakości dostępnych składników oraz racjonowanie żywności. Współcześnie daje się zaobserwować tendencję odwrotną, m.in. za sprawą brytyjskich restauracji, cieszących się uznaniem wielu smakoszy[1].

Przykładowe potrawy:

Apple pie – zapiekany placek jabłkowy

Bangers and mash – pieczone kiełbaski z porcją tłuczonych ziemniaków

Beef Wellington – polędwica wołowa z dodatkiem grzybów i pasztetu zapiekana w cieście francuskim

Bread and butter pudding – deser z zapiekanego chleba z masłem z dodatkiem rodzynek i przypraw (głównie gałki muszkatołowej)

Bubble and squeak – podsmażona mieszanka krojonych warzyw i tłuczonych ziemniaków, często resztek z potrawy Sunday roast

 

http://podroze.gazeta.pl/podroze/56,114158,10847689,anglia,,6.html

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_angielska