Kuchnie Świata

Strona poświęcona jedzeniu.

jedzenie

2.Chiny

     

 

 

pekińska – kuchnia północnych Chin. Podstawą pożywienia są pszenne bułeczki gotowane na parze oraz makaron. Dania z ryżu należą do rzadkości. Duży wpływ na kuchnię tego regionu mieli w przeszłości Mongołowie, wprowadzając dania mięsne, opiekane na rożnie i smażone.

kantońska – kuchnia południowych Chin używająca głównie ryżu i drobno posiekanych składników. W morskich regionach Chin dominują potrawy z ryb i owoców morza.

szanghajska – kuchnia wschodnich Chin charakteryzująca się słodkim smakiem (brązowy cukier dodaje się często do dań mięsnych). Słynie z ryb i owoców morza.

syczuańska – kuchnia Chin zachodnich, oparta na wołowinie, bardzo pikantna. Słynie z potraw wędzonych.

fukieńska – kuchnia południowo-wschodnich Chin, znanych z najlepszego sosu sojowego, pierożków i wielkiej różnorodności zup

sinciang – kuchnia północno-zachodnich Chin, najbardziej odmienna, w której widoczne są wpływy Azji Środkowej. Nie ma tam ryżu, więc używane są różne zboża. W niektórych regionach tej części kraju dominuje islam, nie je się tam zatem popularnej na południu wieprzowiny. Stosuje się gotowanie na wolnym ogniu w glinianym garnku.

chaozhou – kuchnia słynąca z owoców morza i delikatnych, wykwintnych dań

http://abc.podroze.gazeta.pl/temat/podroze/kuchnia+chi%C5%84ska

http://podroze.gazeta.pl/podroze/56,116764,12057450,kuchnia-chinska-chinskie-przysmaki,,6.html 

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_chi%C5%84ska